Piecarka
Taka sobie pieczarka. Trochę konkretów.
Styczeń do miesiąc (u mnie:)) grzybów. Zatem czas przedstawić pierwszy z nich: pieczarka dwuzarodnikowa (agaricus biosporus).
Wbrew powszechnym opiniom, pieczarki zawierają wiele cennych substancji. Są źródłem witamin (B2, B3, B5, B9, A, D), miedzi, selenu, jodu i błonnika, sprzężonego kwasu linolowego (CLA), polisacharydy ( m.in. beta-glukan), polifenole.
Zawarte w pieczarkach polisacharydy (w szczególności beta-D-glukan) podnoszą aktywność i efektywność makrofagów, które pożerają patogenne czynniki w ustroju. Makrofagi są niczym armia żołnierzy, która utrzymuje mechanizmy obronne organizmu na odpowiednim poziomie, są niezbędnym elementem w tworzeniu interferonu, który hamuje komórki nowotworowe.
Badania sugerują, że włączenie do stałej diety pieczarek znacząco zmniejsza ryzyko wystąpienia raka piersi, raka sutka oraz raka prostaty.
Ważna informacja: tyrozynaza, wchodząc w reakcję z flawonoidami (kwercetyną), wytwarza o-chinony, które wywołują apoptozę komórek rakowych czerniaka (Melanoma).
Badania rak piersi:
*australijskie badania przekrojowe przeprowadzone na 1009 chińskich kobietach z rakiem piersi oraz 1009 w grupie kontrolnej ujawniły, że dieta złożona z konsumpcją 10 g i więcej grzybów dziennie zmniejszała ryzyko wystąpienia raka piersi o 65%. Działanie rakoprotekcyjne funkcjonowało u kobiet przed i po menopauzie. Najczęściej stosowanym grzybem w diecie była pieczarka dwuzarodnikowa i twardnik japoński (Letinula edodes). Badania z 2008 i 2010 roku potwierdziły związek między konsumpcją pieczarek a znacząco obniżonym (50–60%) ryzykiem rozwoju raka piersi w porównaniu do kobiet, które nie włączają grzybów do diety.
Badania rak prostaty:
*w roku 2015 roku badano (dr.Twardowskiego i wsp.) wpływ ekstraktu z pieczarki dwuzarodnikowej na poziom PSA (antygenu specyficznego dla prostaty) w surowicy 32 pacjentów z rakiem gruczołu krokowego. PSA jest białkiem wytwarzanym tylko przez komórki prostaty. Ryzyko rozwinięcia raka prostaty rośnie wraz ze wzrostem stężenia PSA. Po 3 miesiącach podawania ekstraktu z pieczarki u 35% pacjentów wystąpił znaczący spadek poziomu PSA. U dwóch pacjentów przyjmujących 8–14g ekstraktu dziennie, poziom PSA obniżył się do wartości niewykrywalnych i stan ten utrzymał się przez okres 30–49 miesięcy.
 
Opracowane na podstawie materiałów opublikowanych tu: https://www.naturoterapiawpraktyce.pl/
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl